We helpen jullie graag bij Relatietherapie Amsterdam

Wanneer kies je voor relatietherapie?

Jullie relatie kan, net als elke relatie, uiteindelijk een beetje vanzelfsprekend worden. Misschien is het nieuwe er vanaf, je hebt het idee elkaar door en door te kennen en het leven en de drukte van alledag kunnen je dusdanig afleiden, dat jullie elkaar stukje bij beetje kwijtraken, uit het oog verliezen. Het kan als een sleur aanvoelen. Je hoeft geen moeite meer voor elkaar te doen, en daar heb je ook bar weinig energie voor, naast je werk, sociale leven en andere verplichtingen. Relatietherapie is er voor iedereen die die moeite wel weer wil doen. Misschien omdat er een crisis is, die jullie willen oplossen. Misschien omdat jullie in een hele zware periode zitten, en hulp nodig hebben om elkaar weer te vinden. Het kan ook zijn omdat het allemaal wat vanzelfsprekend werd en jullie stilstand willen voorkomen.

Wat gebeurt er precies bij relatietherapie?

Voor bijna iedereen zijn emoties vrij onbekende en ongrijpbare elementen in je leven. Niet het alledaagse huilen of lachen, maar de wensen, verlangens en angsten bepalen wie je bent en wat je nodig hebt. Hoe je met iemand wilt zijn, wat je deelt, wat je geeft, op welke manier je je aan een ander wilt verbinden. Het is soms lastig onder woorden te brengen wat je voelt, wat je nodig hebt en waar je bang voor bent, of boos over; en toch gaan we het doen. We werken met de gedachte dat je emoties zich aanpassen en dat jij je emoties kunt sturen. De uiting van de emoties zélf zijn dan ook niet zo zeer het onderwerp, als wel de manier waarop jij en je partner ze kunnen herkennen, weten wat de ander ermee bedoelt te zeggen en ze kunnen beheersen en gebruiken.

Relatietherapie Amsterdam – eerst opnieuw leren communiceren

Voordat we die emotionele verkenning doen, moeten jullie eerst weer in gesprek met elkaar kunnen gaan. Dat is een praktisch werkje waar jullie veel baat bij zullen hebben. Jullie reageren nu namelijk steeds maar weer op dezelfde onderwerpen, dezelfde irritaties blijven naar boven komen. Er wordt niet meer naar elkaar geluisterd. Daardoor brokkelt er elke keer een beetje van jullie verbinding af – het basale gevoel van liefde en veiligheid. Inmiddels is die negatieve spiraal het meest gekozen pad als het om jullie communicatie gaat. Het lijkt wel alsof jullie elke keer weer in hetzelfde gesprek, of dezelfde ruzie belanden. En ook al willen jullie dat het anders verloopt, het lukt jullie niet er uit te komen. Jullie zijn moe. Moe van het strijden. Moe om het anders te doen.

Zien wat er is

Voor de meeste stellen is het best even wennen en het kan confronterend zijn. Wat jullie niet in de gaten hebben is dat jullie ‘chemie’ er van alle kanten vanaf straalt. Nonverbale communicatie is dan ook erg belangrijk. Zelfs in de meest alledaagse gesprekjes waarin jullie ‘je inhouden’ is precies te zien hoe jullie zijn en wat jullie er van vinden. We geven dat vaak al in het eerste gesprek aan en laten zo zien wat jij en je partner met elkaar aan het doen zijn en hoe dat voor elkaar voelt.

Je diepste emoties bepalen wie je bent

Jullie reacties op elkaar zijn bijna instinctief en zeer automatisch. Dat komt omdat de basis van die reacties emotioneel van aard is. In de behandeling vinden we die onderliggende emoties. We bespreken ze en we diepen ze uit. Je komt er achter dat jij en je partner heel basale behoeften hebben, zoals een veilige verbinding waar jullie beiden naar snakken. Die heftigheid van reageren (of juist in jezelf keren) heeft alles te maken heeft met onveiligheid, bijvoorbeeld angst voor verlating, angst niet de moeite waard te zijn, angst voor kritiek, voor afwijzing. De behandeling bij Relatietherapie Amsterdam richt zich op het vergroten van veiligheid en intimiteit en brengt via de emoties verandering en beweging.

Fase 1 – Het negatieve patroon doorbreken

In deze fase leren jullie opnieuw met elkaar communiceren. Je ziet waar het spaak loopt, je herkent je eigen valkuilen en kunt op de rem trappen als je dat ziet gebeuren. In het proces zetten jullie de oogkleppen af die je naar jezelf hebt. Ook open je je oren en ogen weer echt voor wat de ander je probeert te vertellen. Voor veel stellen voelt het dan ook een beetje als een hernieuwde kennismaking. Deze fase is het meest zakelijk, praktisch. Dat is ook wel een prettig begin; jullie kunnen aan de slag, het is meestal vrij duidelijk wat iedereen te doen staat en het resultaat is snel te merken. Na deze fase zullen de escalaties minder vaak voorkomen.

Fase 2 – Opzoeken van emoties

Als jullie niet meer in hetzelfde cirkeltje ronddraaien, kunnen we wat meer de diepte in. Jullie voelen je allebei weer veiliger, durven ook de moeilijke – soms pijnlijke – dingen uit te spreken. Bij het uitspreken daarvan, helpt de therapeut je. Onderwerpen die besproken worden zijn niet meer beschuldigend en verontschuldigend, maar je hebt het over wensen en angsten die jullie beiden ervaren. Jullie verbinding is gebouwd op diepe gevoelens naar elkaar, vaak onuitgesproken (zelfs naar jezelf) omdat die gevoelens je onherroepelijk kwetsbaar maken en ze niet altijd even stoer, inspirerend, of sterk overkomen. In de behandeling merken we dat stellen die op deze onderwerpen elkaar hervinden, niet alleen de relatie en dus de verbinding herstellen, maar ook voller en vrijer in het leven staan. Met meer vertrouwen.

Fase 3 – Waar ging het ook alweer over?

Wellicht heb je al gemerkt dat we het tot nu toe eigenlijk nog niet hebben gehad over jullie huidige problemen. Dat klopt; nu, in de derde fase is daar de tijd voor; doorgaans is dat vrij makkelijk, jullie kunnen dat aan, want jullie zijn als stel robuust, veerkrachtig en veelzijdig. Vandaar dat in deze fase de toekomst vooral het onderwerp van gesprek blijkt: waar willen jullie naartoe?

Neem contact op

Is dit herkenbaar en/of wil je meer over Relatietherapie Amsterdam? Bel gerust even naar 020-2610455 of vul het contactformulier naar Relatietherapie Amsterdam. Het is ook mogelijk om een afspraak in de avond te maken.