Wanneer ga je naar een psycholoog in Amsterdam?

Je gaat naar een psycholoog als je wilt dat er iets in je leven verandert en het je niet lukt om er zelf uit te komen. De kans is groot dat je al een tijdje rondloopt met gevoelens van onvrede, van onmacht en misschien ook wel schaamte of onzekerheid. Misschien herken je jezelf niet meer of heb je het gevoel wakker te worden in een leven dat het jouwe niet lijkt. Tegelijkertijd ben je waakzaam dat je je niet ‘aanstelt’, dat het misschien allemaal ‘wel meevalt’, of dat je ‘gewoon even door moet bijten’. Daarbij, iedereen heeft wel eens wat. En toch… je wilt van dit gevoel af. Maar hoe?

Als je twijfelt, beter even bellen

Dat je op deze website bent zegt eigenlijk al heel veel. Je hebt een klacht waarvan je weet dat je er alleen niet uitkomt. Je maakt je zorgen en wilt iets doen, je bent al in actie gekomen – daarom ben je hier. Waarschijnlijk weet je al wel dat het menens is. En dat je twijfelt is misschien reden te meer om vooral even contact op te nemen: al is het maar voor één gesprek.

Een psycholoog helpt je

Op onze website vind je verschillende klachten waar mensen mee naar een psycholoog gaan. Misschien herken je jezelf wel in één van de omschrijvingen. Maar de kans is groot dat je dat niet doet, of niet helemaal. Iedereen beleeft de wereld op zijn eigen manier. En jouw verhaal is uniek. Vandaar dat we ruim de tijd nemen voor jouw verhaal. Daar begint de behandeling mee: met jouw verhaal en jouw wens. De psycholoog laat je rustig en precies vertellen wat er speelt. Je merkt dat een psycholoog actief luistert, echt probeert te begrijpen hoe jij jouw situatie beleeft. Sommige onderwerpen of thema’s zijn de moeite van verder onderzoek waard. De psycholoog vraagt door, helpt je de juiste woorden te vinden en geeft je de ruimte om eens goed na te denken. Zo vindt de psycholoog niet alleen uit waar het aan scheelt, maar ook wat jouw leerstijl is: of je een denker bent of een doener, een prater of een maker. De psycholoog houdt er rekening mee bij het opstellen van het behandelplan.

Jij gaat het doen

Ook al doet een psycholoog veel voor je, van een spiegel voorhouden tot het laten zien van gedrag en patronen en je denken en doen, je gaat het werk zélf doen. Want dat doe je zelf. Jij bent de enige die dat kan. Je werkt met een behandelplan; dat is in de regel heel concreet. Met praktische onderdelen en reflectieve onderdelen. Met huiswerkopdrachten om je eigen gedrag en innerlijk beter te leren kennen. En later in de behandeling, om je klacht op te lossen. Bij het afsluiten van de behandeling is je klacht weg of je weet hoe je er mee om moet gaan. Je pakt je leven weer op. De meeste cliënten met een positief gevoel en voelen zich als mens gegroeid.

‘Klik’ met de psycholoog bij Psycholoog Amsterdam

Het allerbelangrijkst is de ‘klik’. Heb je vertrouwen, spreek je elkaars taal, ga je makkelijk dingen aannemen? Steeds meer onderzoek bevestigt het belang van die klik: hoe beter de relatie tussen psycholoog en cliënt, hoe makkelijker de behandeling en groter de kans op succes.

Wil je meer weten over psychologen in Amsterdam?

Als je meer weten over wanneer je naar een psycholoog gaat, of als je een specifieke vraag over jezelf hebt,  neem telefonisch op via 020 – 26 10 45 5 of vul het contactformulier in naar Psycholoog Amsterdam.